Inschrijven

Vrijwilliger in het zonnetje

Bahador Fatemi

Door: Johan Ghijsels

Bahador Fatemi (31 jaar) komt uit Iran waar hij op een tradionele manier heeft leren schilderen aan de kunstacademie. Toen hij naar Nederland kwam als student leerde hij bij Hogeschool Saxion de digitale kant van kunst; film, animaties, fotografie, illustraties en grafische vormgeving.

Als backpacker heeft hij veel gereisd naar India, Turkije en Geörgie en heel veel Europese steden. Het reizen geeft hem niet alleen plezier maar hij organiseert ter plekke exposities over zijn werk, ontmoet andere kunstenaars en licht zijn werk mondeling toe. De vele mensen die hij ontmoet zijn vrienden geworden over de hele wereld. Deze vrienden/kunstenaars zien elkaar terug op een website en maken kennis met elkaars werk, elkaars toekomstplannen en elkaars werkwijze. Ze kennen elkaar erg goed en kunnen elkaar inhuren. Als je een documentaire wilt maken in India kun je via Bahador een filmploeg huren. Dit is goedkoper dan met een filmploeg naar India gaan. Het betekent dat vrienden/kunstenaars elkaar moeten kunnen vertrouwen. Zo heeft Bahador al verschillende opdrachten gekregen zoals bijvoorbeeld illustraties voor glas in lood in een moskee. Buitenstaanders kunnen niet zomaar op de website komen.

Bahador heeft al drie jaar een atelier bij Robson. Daar doet hij wat hij het liefste doet; schilderen. Op dit moment studeert hij filosofie aan de Universiteit  Twente. Hij hoeft geen filosoof te worden maar het geeft hem steun om op zoek te gaan naar de waarheid in zijn werk.

Het vrijwilligerswerk bij M-pact helpt hem bij het contact maken met mensen, hij leert kantoorgewoontes en hij leert Nederlands spreken. Hij wil ooit een eigen bedrijf of eigen stichting hebben.

Ik vroeg deze ambitieuze jongeman hoe hij zichzelf zag over 10 jaar. Hij zei:" Voor de onafhankelijkheid en voor de kunst moeten soms compromissen worden gemaakt. Ik hoop een manier te vinden om, onafhankelijk zijn en kunst maken, dichter bij elkaar te brengen ". 

Bahador heeft voor M-pact een film gemaakt, meegewerkt aan het maken van de poster "Bedankt vrijwilligers 2018" en diverse M-Pact flyers. Het compromis van de opdracht zit hem in de bruikbaarheid en het communicatieve karakter van de film.  Het laat zien dat Bahador voor een pad heeft gekozen waarin de balans van onafhankelijkheid en respect voor zijn werk heel belangrijk voor hem zijn. De poster en de film zijn een klein stapje op een lange hobbelige  weg.

Meer over Bahador's werk vind je op zijn website