Inschrijven

Nominaties "meer dan handen" vrijwilligers prijzen 2017

Wethouder Jurgen van Houdt maakte tijdens het evenement de nominaties bekend voor de ‘Meer dan Handen’-vrijwilligersprijzen. Met deze Vrijwilligersprijzen, worden zowel lokale- als landelijke organisaties en bijzondere vrijwilligers extra uitgelicht en wordt er een blijk van waardering uitgesproken voor al die vrijwilligers die zoveel mogelijk maken. Als gemeente kunnen er lokale projecten en vrijwilligers genomineerd worden voor deze prijs.

De prijzen in de categorie lokaal, zijn:

  • De juryprijs: € 5000,-
  • De publieksprijs: € 2000,-
  • 6 Genomineerden voor de juryprijs winnen een workshop, waarin ze leren hun eigen organisatie te pitchen/presenteren.

De nominaties van de Gemeente Enschede zijn

  • De Tafel van Marcelis
  • Speeltuin ’t Varvik  
  • Hospice Enschede

Genomineerden maken kans om de juryprijs te winnen en de publieksprijs. Om kans te maken op de juryprijs voor lokale projecten, wordt er gekeken hoe vrijwilligers lokaal het verschil maken. Verbindt het de inwoners met de stad, met andere organisaties en met de eigen vrijwilligers? Is het grensverleggend en vernieuwend? Hoe wordt er omgegaan met eigen vrijwilligers? Draagt het bij aan een zorgzame samenleving? En tot slot; is het duurzaam?

Stemmen

Voor het bemachtigen van de publiekprijs, wordt er gestemd. Jij kunt dus medebepalen wie er wint, door te stemmen op het project en de vrijwilliger van jou voorkeur. Stemmen kan tot en met 30 januari 2018 op www.vrijwilligersprijzen.nl of middels de knoppen bij onderstaande genomineerden.

Op 2 februari 2018 worden de ‘Meer dan Handen’-vrijwilligersprijzen uitgereikt aan de kandidaten die dit jaar zijn aangeleverd. De prijsuitreiking is in The Colour Kitchen in Utrecht en staatssecretaris Blokhuis (van het ministerie van VWS) reikt de prijzen uit. Voor genomineerden van de vrijwilligersprijzen zijn plaatsen gereserveerd. Heb je interesse om aanwezig te zijn? Meld je dan aan!

Tafel van Marcelis

´Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan´, zo citeerde Willem Marcelis (de in 2016 overleden directeur van centrum voor ouderenzorg ´De Posten´ in Enschede Zuid) Pippi Langkous. Het was zijn droom ervoor te zorgen dat De Posten onderdeel is van de wijk en de wijk onderdeel is van De Posten. Om zo ouderen midden in de samenleving te laten wonen en leven met het respect en de ruimte die daarbij horen, ondanks hun beperkingen.
Een centrale plek, voor en door cliënten, wijkbewoners, professionals en vrijwilligers. Zo´n 80 fakkeldragers van dit gedachtegoed (betrokken mensen van binnen en buiten de organisatie en de wijk) verschillende activiteiten in de wijk waardoor zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen aan initiatieven voor ontmoeting, ontspanning en ontplooiing, met als doel dat zij zich verbonden voelen met elkaar en met de wijk. Alle activiteiten zijn gericht op:
- kansen creeren voor mensen met lagere inkomens;
- motiveren/stimuleren van de jeugd om het te betrekken bij de wijk;
- ontmoetingen van wijkbewoners in het kader van welzijn en verbinding;
- het stimuleren van zoveel mogelijk regie over het eigen leven

STEM op dit initiatief

Speeltuin 't Varvik

Speeltuin ’t Varvik is gelegen in de wijk Diekman-Varvik. Doel van deze speeltuin is zo laagdrempelig mogelijk te werken, zodat de aangeboden activiteiten voor iedereen toegankelijk zijn. Omdat de speeltuin op deze wijze werkt, is het voor de vrijwilligers ook haalbaar om hun werk goed en plezierig uit te voeren. Er is veel oog voor de behoeften van de vrijwilliger. Centraal staan de mogelijkheden en er is oog voor de persoonlijke ontwikkeling van de vrijwilliger. Ook wordt er rekening gehouden met de behoeften in de wijk. Nieuwe en originele activiteiten worden bedacht en uitgevoerd. De speeltuin zoekt ook verbindingen met andere organisaties om innovatieve ideeën te versterken. Bijvoorbeeld recent de “Bike Stop”, maar de speeltuin is ook een 'Huiskamer van de Buurt´, heeft een seniorensoos en een wijkspreekuur.

STEM op dit initiatief

Hospice Enschede

De meeste mensen sterven het liefste thuis. Maar soms is dat door omstandigheden niet mogelijk en kiest bijna iedereen voor een plek die daar zoveel mogelijk op lijkt. Die plek wil het Hospice Enschede bieden. Vrijwilligers zorgen voor dat bijna-thuis gevoel en ontvangen en geven aandacht aan de bewoners in een comfortabele en gastvrije omgeving met het best mogelijke comfort. Een plek waar de bewoner zich helemaal thuis voelt, en waar de naasten altijd welkom zijn.
De naasten kunnen – meestal samen met de huisarts – de zorg voortzetten, ondersteund door de verpleegkundigen/verzorgenden en de toegewijde vrijwilligers.
Zonder vrijwilligers geen hospice. Ze zijn er als steun en toeverlaat, voor de lach en de traan, en zijn er nooit voor zichzelf maar altijd voor een ander. Dit is een bijzondere groep vrijwilligers die bijzondere aandacht en waardering verdient!

STEM op dit initiatief