Inschrijven

NLdoet groot succes!

Lekker aan de slag en kennismaken met vrijwilligerswerk

[Door: Marion Carol]

Vrijdag 10 en zaterdag 11 maart vond de 37e editie van NLdoet plaats. Ook in Enschede was de grootste vrijwilligersactie van Nederland een groot succes. Ruim 70 klussen zijn aangepakt, waaronder die van OBS Park Stokhorst. Een klein verslagje van een geslaagde klusdag.

Bladruimen, pleisterwerk, schilderwerk op de toiletten en ook het schoolplein kan een likje verf gebruiken. Het klusprogramma van OBS Park Stokhorst staat op keurig papier. Wie doet wat en hoe laat. Het eerste klusje van de dag: een groepsfoto met alle vrijwilligers van die dag en wat leerlingen. “Kaas”, roept Sonja, projectleider bij M-Pact. Zelf is ze verbaasd dat de rest volgt. “Kaaaaas”, klinkt het in koor. De vrijwilligers van M-Pact gaan samen met andere klussers aan de slag met het schoolplein. Die andere klussers zijn ouders die zich vandaag vrijwillig inzetten voor NLdoet. “Dat is ook het mooie van NLdoet. Dat je samen de schouders eronder zet en dat je op een andere manier wat kunt bijdragen aan de maatschappij. Zoals de ouders die er vandaag zijn en wij met ons team”, geeft Sonja aan.

De rollers, kwasten en blikken verf worden tevoorschijn gehaald. Rood, blauw en geel. Frisse kleuren voor een fris plein. Het schoolplein wordt wel even afgezet met een lint. De leerlingen hebben pauze en komen er gezellig bij staan. Ze zijn natuurlijk wel benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren. Het weer zit gelukkig mee. Na wat dagen met veel regen is het deze vrijdag lekker zonnig. De jas kan zelfs uit.

“Iedereen is er blij mee en het wordt ook echt gewaardeerd, zowel door de school als door de leerlingen.”

Sonja vervolgt: “Het is leuk om iets te doen wat je uit jezelf niet zo gauw zou doen of waar je simpelweg niet aan denkt, zoals het verven van een schoolplein”. NLdoet is een mooie gelegenheid om kennis te maken met vrijwilligerswerk en de waardering is groots. “Iedereen is er blij mee en het wordt ook echt gewaardeerd, zowel door de school als door de leerlingen.” Steun, dankbaarheid en voldoening, dat zijn de kernbegrippen van vandaag.

Iedereen gaat aan de slag met zijn of haar “eigen” kleur. De gele streep op de muur is in handen van Sonja. De belijning op de stoeptegels wordt ook geverfd. De sfeer is goed en binnen no-time ziet het plein er weer fris uit. Het is tijd voor koffie en voor de zekerheid worden briefjes aan het hek gehangen. Pas op! Schoonplein is geschilderd. Even geduld nog. Met dit prachtige weer zal het vast snel drogen.

In 2018 is er op 9 en 10 maart weer een nieuwe editie van NLdoet. In de tussentijd op zoek naar een leuke plek om je vrijwillig in te zetten? In onze vacaturebank zitten weer uitdagende vacatures.