Inschrijven

Terugblik op de Minikronieken Première van Kracht on Tour Twente

Première Minikronieken Kracht on Tour Twente

Door: reporter M-Pact
Datum: Zaterdag 18 november, Concordia theater Enschede

De première van de Minikronieken, een project van Kracht on Tour Twente.
Vrouwen die aandacht voor financiële onafhankelijkheid van vrouwen belangrijk vinden hebben de afgelopen weken een trainingsprogramma gevolgd om korte filmportretten te maken, zogenaamde Minikronieken. Deze minikronieken gaan over vrouwen die zij als een rolmodel beschouwen met een bijzonder verhaal.

Het programma gaat van start met een muzikaal welkom door Annabel Kummeling (singer-songwriter) in samenwerking met de Huilende Wolven. De accordeon, saxofoon, gitaar en trommel in combinatie met zang, zorgen voor wereldse klanken die je niet alleen willen laten dansen, maar vooral een gevoel van verbinden bij je oproept. Verbinden is een thema dat centraal staat tijdens de Minikronieken. Het verbinden van vrouwen aan andere inspirerende vrouwen, het verbinden van de vrouwen onderling, maar ook het verbinden met hun eigen ik. Doen wat je zelf wil, uit je comfortzone stappen en je dromen durven na te jagen.

De elf vrouwen¹ die de filmportretten gemaakt hebben, hadden geen ervaring met het maken van een film. Onder leiding van onder andere Masja de Roy (filmmaker en oprichter Minikronieken) en Astrid Beltman (projectleider Kracht on Tour Twente namens M-pact), hebben zij de basis onder de knie gekregen en deze editie van de Minikronieken tot een waar succes gemaakt.

De gekozen rolmodellen² zijn allemaal enorm inspirerend en staan financieel op eigen benen. Zij zijn de vrouwelijke pioniers die als het ware een spiegel van de participatiemaatschappij zijn. De filmportretten zijn stuk voor stuk heel divers. Iedereen heeft een eigen invalshoek gekozen om de persoon voor de camera in hun kracht te tonen. Er is veel tijd, zorg en aandacht in de portretten gestoken. Masja de Roy: “Nog niet eerder hebben we een groep gehad die zo enthousiast en gemotiveerd was en er zo veel tijd in heeft gestoken.” “En als je het mij vraagt zitten er echt wel een aantal talenten tussen.”

Rolmodellen in beeld
Enkele verhalen die er uitspringen – als dat al mogelijk is tussen al die krachtige verhalen –, zijn die van:

Annabel Kummeling, Rahma Muthia en Sandra Boots. Annabel (eerder genoemd als zangeres) werkt als begeleider op Landgoed Algoed. Hier is zij verantwoordelijk voor dagbesteding “de Dromenvanger”, voor mensen met een verstandelijke beperking. Met quotes als: “Een wereld die goed is voor alle mensen,” en “Het is algoed zoals je bent.”, zorgt Annabel voor zorg op maat en gaat ze persoonsgericht te werk. Hoe is zij op het idee gekomen om dit werk te gaan doen? En welke persoonlijke reis heeft zij afgelegd om haar doel te kunnen bereiken?

De Indonesische Rahma is een vrouw van de wereld. Haar ouders wilden graag dat zij dokter zou worden, maar zij zei: “Nee, dat is niet de juiste richting voor mij”. Ze ging voor een studie scheikundige technologie en besloot hierin verder te studeren. Nu gaat ze voor het behalen van de academische graad van doctor, het hoogst haalbare niveau van onderwijs dat er is. Hoe heeft zij dit bereikt? En wat vinden haar ouders hiervan?

Sandra, die een aantal jaren leed aan een hardnekkige drugsverslaving, besloot dat ze zo niet meer verder wilde leven en gooide het roer compleet om. Ze kickte af, verhuisde naar een andere stad, leerde de liefde van haar leven kennen en (her)ontdekte haar passie: kunst. In een kleine tien minuten krijgt de kijker een intiem inkijkje in haar veel bewogen en nu succesvolle leven.

Meer over de Minikronieken
Ben je enthousiast geworden en wil je meer over de Minikronieken lezen en zien? Vanaf vandaag zijn alle filmportretten te zien op de website www.minikronieken.nl. Ook is er in het voorjaar een bijeenkomst – in Prismare aan de Roomweg – waarbij alle Minikronieken nog een keer aan bod zullen komen. Meer informatie over deze bijeenkomst volgt nog. Tot slot, houdt de website van Kracht on Tour Twente, de Minikronieken en M-pact in de gaten voor toekomstige projecten.

¹ Filmmakers:
Willianne van Hemert, Asia Oude Nijeweeme, Annemarie Olde Daalhuis, Miesche Groot Hendriks, Johana Dupré, Natasja van Vegchel, Willy Oomen, Evy Althoff, Rineke Kuiper, Dette Kemper en Janny Lok

² Rolmodellen:
Annabel Kumeling, Jitty Boswinkel, Rahma Muthia, Trudy Vos, Lies Koning, Gulia Palthe, Lieneke Bolhuis, Helma Rijkeboer & Michèlle van Beekum, Isabelle Müller, Sandra Boots en Alisa Safdari