Inschrijven

Blog: Van vrijwilliger naar ondernemer

Anne Lagendijk, van vrijwilliger naar ondernemer!

[Door: Redactie M-Pact]

Twee jaar geleden werd Anne Lagendijk werkeloos. Ze nam contact op met M-Pact (toen nog Vrijwilligers053) om vrijwilligerswerk te gaan doen, ze wilde graag bezig blijven. Anne kwam langs voor een gesprek met manager Monique Beernink en ging uiteindelijk als vrijwilliger aan de slag bij de TwentseWelle. Er is in de tussentijd veel gebeurd, wat uiteindelijk geleid heeft tot het zelfstandig ondernemerschap. Anne heeft namelijk op 16 juni 2016 aan de Korte Hengelosestraat 25 in Enschede de deuren geopend van Sus en So, een winkel in groente- en fruitsalades. De bijzondere groente en fruit zaak die nu al, voornamelijk van mond tot mond, enige bekendheid begint te genieten.

'Waar komt Anne vandaan?'

Vrijdag 24 juni, de zon schijnt, er zijn al klanten bij Sus en So en het fruit en de groente glimlachen mij tegemoet. Anne straalt en nodigt mij uit voor een bakje koffie op haar kantoor. 'Waar kom je vandaan Anne?' vraag ik. Anne: 'Ik ben geboren en getogen in Borne. Inmiddels woon ik al weer zo'n dertig jaar in Enschede. En ik heb twee dochters'. Na de HAVO heeft Anne diverse banen gehad, waaronder ook bij een groenteboer. Haar middenstandsdiploma heeft ze inmiddels ook op zak.

Anne: 'Dat ik nu ondernemer ben is echt een proces geweest, ook voor mij als persoon. Ik werd door een samenloop van omstandigheden werkeloos en in gesprek met M-Pact werd er voornamelijk ingezoomd op mijn voorkeur en interesse. Ik ben aan de slag gegaan als vrijwilliger facilitaire zaken bij museum TwentseWelle. Ik hielp daar o.a. bij feesten en partijen, met koffie inschenken etc.' Ze vertelt enthousiast over de ruimte die ze bij de TwentseWelle kreeg om zich verder te ontplooien. Het levert haar een uitbreiding van haar netwerk op. Ze beveelt het sterk aan om als je werkloos wordt vrijwilligerswerk te gaan doen. 'Meteen iets doen is dan erg belangrijk, het geeft namelijk structuur aan je dag en je valt niet meteen in een gat', geeft Anne aan.

Maaltijdsalades, fruitsalades en persoonlijk advies

De werkeloosheidperiode en het vrijwilligerswerk geeft Anne de tijd om haar leven zo in te richten dat ze haar ideaal kan verwezenlijken. Met haar pas gestarte winkel in groente en fruitsalades is haar droom uitgekomen. Als je met Anne praat komt al snel de passie voor het vak naar boven. Dat uit zich o.a. in het zelf kunnen samenstellen van maaltijd- en fruitsalades, haar persoonlijke advies en de kwaliteit van het fruit. Daarbij weet ze prijzen neer te zetten die vergelijkbaar zijn met een supermarkt. Ondertussen kom ik erachter dat ik de koffie ben vergeten op te drinken. De tijd vliegt als je in gesprek bent met deze gedreven ondernemer.

Even proberen

Een paar dagen later haal ik een bakje heerlijke aardbeien bij Sus en So, een echte aanrader, fris en fruitig!