Inschrijven

Vrijwilliger in het Zonnetje

Jaap aanwezig bij een Berber bruiloft

Jaap ter Braak

Door: Johan Ghijssels 

Jaap, nu 66 jaren jong, had zijn MULO en zijn HTS diploma op zak toen hij het niet zag zitten om in militaire dienst te gaan. Jaap was een jongen die zich al op jonge leeftijd bewust was dat hij zich niet wilde voorbereiden op een oorlog maar zich wilde inzetten voor vrede. Via toen nog een Duitse organisatie ERIENE (Dienst für den Frieden) kon Jaap zijn militaire dienst inruilen voor ontwikkelingswerk in Marokko. Jaap, de afgestudeerde chemicus, ontpopte zich als een schaap met vijf poten. Hij deed de administratieve werkzaamheden even makkelijk als technische zaken en correspondeerde en sprak in verschillende talen. De belangrijkste drijfveer om zijn veelzijdige talenten te gebruiken was dat Jaap mensen wilde helpen hun eigen weg te gaan.

Terug in Nederland zocht men bij Polaroid een chemicus. Jaap solliciteerde en werd aangenomen. Ook bij Polaroid herkende men in Jaap zijn veelzijdigheid en het surplus aan talenten. Hij werd door de jaren heen geplaatst als kwaliteitsdeskundige, hoofd P&O en manager Human Resource. In deze functies kreeg Jaap inzicht in processen van mensen. Hij zag dat mensen die bij de productie werden betrokken betere kwaliteit leverden. In zijn functie deed hij ook onderhandelingen met de vakbonden. Gevoed door Jaaps drijfveer om mensen te helpen bij hun ontwikkeling, ontwikkelde Jaap zijn credo: "Focus op kosten = verlaging van kwaliteit, Focus op kwaliteit = verlaging op de kosten". Het werd zijn lijfspreuk. Na Polaroid heeft hij nog vele jaren als directeur P&O gewerkt bij Koninkelijke Talens in Apeldoorn.

Door al die jaren in verschillende P&O-functies heeft Jaap heel veel ervaring opgedaan in onderhandelingen en het implementeren van zijn ideeën, soms met succes en soms met teleurstellende tegenwerking. Hij maakt op mij niet de indruk van een uitgebluste gepensioneerde directeur maar een beschaafde doorbijter die staat voor zijn credo. Nu werkt deze blije AOW’er als vrijwilliger bij M-pact. Jaap heeft gekozen voor een plaats in het team van de backoffice. Hij beheert, controleert en analyseert de vacatures op wat hij noemt: "de vervaging van wat wel kan en wat niet kan". Bijvoorbeeld: “een klusje op een lagere school. Dat is werk van de conciërge. Wanneer de conciërge het niet kan, moet de school een bedrijf inhuren. Daarom is het geen vrijwilligerswerk maar mag het wel gedaan worden door een vrijwillige ouder van één van de schoolgaande kinderen.”

M-pact is blij met Jaap ter Braak aan boord en vaart met dit schaap met vijf poten en een schat aan ervaring vol vertrouwen elke storm tegemoet.