Inschrijven

Vrijwilligerswerk moet je jezelf gunnen

Bron: Huis aan Huis Enschede
Datum: 15-11-2017

Enschede - Het verplichtende karakter van vrijwilligerswerk is achterhaald. Althans volgens Lily Hartmans, sociaal ondernemer bij M-Pact. Hartmans draait het graag om: "Vrijwilligerswerk doe je voor jezelf. Het is een recht. Jíj vindt het leuk en jíj wordt er beter van. Kortgezegd: Je moet het jezelf gunnen." Op donderdag 7 december is de Dag van de Vrijwilliger. Gemeente Enschede wil haar vrijwilligers die dag graag in het zonnetje zetten.
 
Zo'n vijftigduizend vrijwilligers telt de gemeente Enschede. Een op de drie mensen verricht onbetaald werk. Een deel doet dit met hulp van M-Pact. Deze organisatie 'bemiddelt, ondersteunt en stimuleert mensen en organisaties om tot volle bloei te komen'. Hartmans: "Veel mensen hebben niet eens in de gaten dat ze vrijwilligerswerk verrichten of ze willen het niet zo noemen. Je doet iets voor de school of de sportclub van je kinderen en ziet dat als iets heel vanzelfsprekends."
 
Vaak verrast M-Pact mensen met de mogelijkheden die vrijwilligerswerk biedt. Het staat goed op je cv, het vergroot je netwerk, brengt je in contact met andere werkvelden en het vergroot je kans op betaald werk.
 
Hartmans: "Vrijwillige inzet is niet een doel, maar een middel om te zorgen dat je actief blijft en van betekenis voor de maatschappij. Dán raakt het ook aan je intrinsieke motivatie. Uiteindelijk doe je het echt voor jezelf; dat anderen er van mee profiteren is meegenomen."
 
Amber Brejaart kan er over meepraten. De gescheiden moeder van twee kinderen werkt voor 28 uur betaald bij M-Pact en doet er als vrijwilliger nog van alles naast. "Ik moet er niet aan denken dat ik alleen maar zou werken en thuis voor huismoeder zou spelen. Ik geef onder meer tekenles, ontwerp websites en doe wat pr-werk voor verenigingen. En dat doe ik echt omdat ik zelf zo leuk vind. Het geeft mij energie", lacht ze.
 
Naast mensen die vrijwilligerswerk verrichten als mogelijke opstap naar een betaalde baan is M-Pact óók op zoek naar mensen die naast hun betaalde baan iets voor de maatschappij willen betekenen. Hartmans: "Die mensen hebben vaak een goed verhaal en veel levenservaring om te delen. Bij ons zijn ze meer dan welkom."
 
Communicatiemedewerker Jorgos Even vertelt dat ze zelden iemand teleur hoeven te stellen: "M-Pact heeft meer dan vijfhonderd vacatures die te vinden zijn op de website. Bij M-Pact aan de Boulevard 1945 nummer 3 kun je elke ochtend tussen 9.30 en 11.30 uur terecht voor bemiddeling . En mocht er geen passende vacature zijn, dan nemen wij contact op met partijen die mogelijk plek hebben. Daarnaast verzorgen wij trainingen, cursussen en workshops voor vrijwilligers en organisaties die met vrijwilligers werken".
 
Op de Dag van de Vrijwilliger, op donderdag 7 december in Prismare, zijn Enschedese vrijwilligers van harte welkom van 13.30 tot 17.00 uur in het theater dat plek biedt aan maximaal 250 mensen. Een spreker houdt een inspirerend verhaal over dit onderwerp en tevens worden de nominaties voor de Meer Dan Handen Vrijwilligersprijzen bekendgemaakt. Meer over deze dag lezen en aanmelden, kan via onderstaande link:

AANMELDEN voor Dag van de Vrijwilliger 2017